You are currently viewing 7 pravih nasvetov za popolno stojo
Pripomočki za trening in športna oblačila imperiyum

7 pravih nasvetov za popolno stojo

  • Post category:Vadba

Stoja na rokah je v zadnjih nekaj letih zelo v porastu. želja po stoji je prevzela že skoraj vsakega rekreativnega športnika, ki izvaja vaje z lastno težo. Z uspešno izvedeno stoje boste dobili občutek izjemne telesne pripravljenosti ter dober nadzor nad ravnotežjem. Zato smo pripravili nekaj nasvetov za vas.

  1. Prvi nasvet je preden pričnete z pred-vajami za stojo morate poskrbeti, da ojačate vaše trebušno jedro. To je namreč zelo pomembno, ker le tako se boste izognili možnim poškodbam in imeli boste kvalitetnejši nadzor nad vašim telesom. Jedro lahko ojačate že z nekaj osnovnimi vajami kot so plank, sprednji in zadnji trebušnjaki ter vaje za stranske trebušne mišice.  2. Drugi zelo pomemben korak je, da ojačate vaš ramenski obroč, ki vam bo dajal popolno sigurnost v stoji. Daleč najboljša vaja je, da vzamete navaden stol ter primerne ročke za namen stoje. Nato vaše noge položite na stol, vaše roke pa na ročke. Poskusite se pokrčiti v boku, tako, da bi bile noge vodoravne, telo pa navpično proti ročkam (glej sliko). Ko osvojite ta položaj pričnete z sklecami, ki gredo rahlo v minus.

  3. Ko osvojite prva dva koraka, se osredotočite na tretjega, ki je zamah z nogo v nazaj, da ugotovite s katero nogo morate brcniti. Predse postavite žogo in jo brcnite. Z ravno nasprotno nogo boste vadili ta zamah. Postavite se pred zid v globok predklon. Nato noge pomaknete korak nazaj in pridete v pasji položaj telesa. Roke imejte iztegnjene ter v trdem položaju. Postopoma začnete izvajati rahel zamah v nazaj proti zidu. Kmalu boste opazili, da bo ob pravilnem zamahu in z malim dodanim odrivom druge noge, vaše celotno telo poneslo proti zidu. To je tudi cilj.  4. Med osvajanjem tretjega koraka lahko že osvajate tudi četrti korak za še boljšo koordinacijo telesa. Postavite se v položaj navadne sklece tako, da podplati gledajo proti steni. Nato se počasi premikate v položaju sklece proti steni tako, da bodo vaše noge začele plezati po steni, do končnega položaja stoje. V primeru, da ne boste zmogli priti do končnega položaja stoje se ustavite, na vaši najvišji točki in zadržite to pozicijo vsaj nekaj sekund. To večkrat zaporedoma ponovite in po nekaj treningih boste osvojili ta način stoje.  5. Zadaj, ko ste opravili prve štiri glavne elemente lahko začnete z zamahom v stojo na steno. Obrnete se z obrazom proti steni ter položite roke v širini vaših ramen na tla, tako, da bo konica prstov oddaljena od stene okoli 10 centimetrov. Sedaj pričnete z osvojenim tretjim korakom, z zamahom vaše noge pridete v položaj stoje z hrbtom na steno. To večkrat ponovite in vsakič ta položaj stoje zadržite nekaj sekund oz. vsakič več. Tako se bo vaše telo privadilo na nov nepoznan položaj, ki se mu reče stoja na steni.  6. Ker je za pričakovati, da vam je kmalu postal šesti krak enostaven oz. ste obstali v stoji na steni vsaj 30 sekund boste zagotovo nadaljevali z naslednjim korakom, ki je kratek odmik nog od stene. Za to izvedbo poste potrebovali ojačan trup iz prvega koraka. Ko ste v stoji na steni, močno stisnite ritnici in rahlo potisnite stran popka navznoter (proti hrbtu). Če to pravilno izvedete bo ob vašem potisku popka (trebušne stene) navznoter zravnalo vaše celotno telo in odmaknilo noge od zida. To ponavljate tudi z ročkami za stojo, da boste lažje osvojili stojo za vsako podlago.

  7. Zdaj, ko vam manjka samo še pika na i, je čas da osvojite tudi to piko. Če imate možnost, da si zaradi vaše varnosti postavite kakšno blazino si jo postavite, če je nimate se za pomoč obrnite na prijatelja ali na nekoga, ki mu zaupate. Glavno pravilo pri stoji je, da verjamete vase, že slaba misel vzbudi strah in ta vas bi po nepotrebnem blokiral. Ampak, ker vem, da ste pridno poslušali mojih sedem nasvetom, ste zagotovo pripravljeni za prosto stojo brez zida. Zdaj se postavite pred blazino ali pred roke prijatelja, ki vam bo dajal občutek varnosti in ponovite šesti korak z močno stisnjeno zadnjico in rahlim stiskom trebuha navznoter. Po nekaj vajah boste že mojster in enako to ponovite na ročkah za stojo. Ne pozabi na moje zlato pravilo pri stoji – nikoli ne popustite rok neglede na to kako vas vrže iz ravnotežja. Saj so roke tiste, ki obvarujejo vašo telo.

www.imperiyum.si
https://www.facebook.com/imperiyum
/https://www.instagram.com/imperiyum/

lesene ročke- nasveti za stojo
Slika: ROČKE IMPERIYUM
Stoja - Bradlja