You are currently viewing Le kaj je boljše… Jutranji ali večerni trening?

Le kaj je boljše… Jutranji ali večerni trening?

  • Post category:Vadba

Se znojite raje zjutraj ali zvečer za zaključek dneva?
Na splošno ni pravega ali napačnega časa za trening, ker dokler boste redno trenirali boste izkoristili vse koristi jutranje ali večerne vadbe. Namreč vsak čas treninga ima svoje prednosti.

Rana ura zlata ura.
Če si želite, da vadba postane vaša rutina potem je po vseh raziskavah jutranja vadba najbolj primerna. Jutranji treningi so najlažji, ker se izognete vsemu stresu, pritiskom in odgovornosti, ki vas čaka skozi naporen dan. Izognete se vsem obveznostim in tako je manj verjetnosti za slab izgovor, da ni časa za trening.
Raziskave kažejo tudi, da tisti, ki trenirajo zjutraj imajo več nadzora pri prehranjevanju saj so nagnjeni k boljši izbiri hrane skozi dan, ker če so začeli dan zdravo, ga želijo tudi tako končati.
Vsi dokazi kažejo da, jutranja vadba poveča produktivnost in izboljša vaše dnevno razpoloženje.

Popoldanski čas.
Ste vedeli, da telesna temperatura narašča vsa dan, običajno pa svoj vrh doseže med 14 in 18 uro. Takrat je vaše telo pripravljeno na vadbo saj so mišične funkcije, telesna vzdržljivost ter moč optimalni.
Popoldne se tudi krvni tlak in srčni utrip znižata na najnižjo vrednost, kar posledično pripomore k zmanjšanju tveganja za poškodbe.
Če delate na povečanju moči je popoldanski trening idealen za vsa, ker je v tem času telo proizvaja največ testosterona.

Nočna ptica.
Morda ste slišali drugače, vendar raziskave kažejo, da vam večerni treningi dejansko pomagajo bolje in dlje spati.
Za tiste, ki izvajajo HIIT vaje ali hitrostne športe je večerni trening najbolj idealen saj je takrat reakcijski čas človeka v večini primerov najhitrejši. Tudi sama telesna vzdržljivost zna biti v večernem času do 20% boljša preden omagate.
Vaba ob koncu dneva je lahko idealno sredstvo za lajšanje stresa, ker resetirate vaše nakopičene dnevne zaplete ali probleme.

www.imperiyum.si
https://www.facebook.com/imperiyum
https://www.instagram.com/imperiyum/

trening