You are currently viewing Kalistenika – Ne delaj mojih napak!
Tomy human flega - motivacija za trening

Kalistenika – Ne delaj mojih napak!

  • Post category:Vadba

Od začetka mojih treningov z lastno težo (kalistenika) je minilo že ogromno let. V tem času sem se res veliko naučil in seveda tudi storil veliko začetniških napak. Zato bi rad dosegel, da zaobidete moje napake in dosežete boljši in hitrejši napredek.

Vrnimo se v preteklost v leto 2004, ko sem prvič poizkušal hojo po rokah. Takrat se še nisem dobro zavedal v kaj se spuščam in kaj sploh treniram. Naj priznam, da razen vaj stoje na rokah in dvigov telesa na drogu nisem poznal. Takrat nam tudi internet ni imel veliko za ponuditi. Moji cilji so bili drugačni, nisem gledal na to kako bom vedeti ampak na to kaj bom znal. Tako je bil moj osnovni cilj le prehoditi čim več stopnic po rokah gor in dol.

»Če bi takrat imel vso to znanje in izkušnje kar imam danes bi se zadeve lotil popolnoma drugače ampak mogoče pa me je ravno to, da sem počel stvari z srcem pripeljalo do tega, da treniram še danes z polno zagnanostjo.«

1. LEKCIJA:  KAJ SPLOH JE KALISTENIKA?
Beseda kalistenika izvira iz dveh grških besed kálos in sthénos. Dobesedni prevod teh besed je lepota in moč. Pri kalisteniki gre za vaje z lastno težo, ki jih lahko izvajamo vedno in povsod brez izgovorov. Za vaje z lastno težo je prednost to, da ne potrebujemo veliko prostora in včasih le kakšne osnovne športne pripomočke.

Glavni graditelji kalistenike so moč, vzdržljivost, mobilnost in fleksibilnost. To je nekakšna odlična osnova za vse športe, ki se navezujejo na te veščine. Najbolj sorodni šport je street workout kar pomeni ulična vadba. Ta dva športa ljudje prepogosto zamenjujejo saj gre za zelo podoben način telesnega gibanja, le da se ulična vadba izvaja v posebnih parkih z raznimi statičnimi rekviziti.  »Meni osebno je najboljša kombinacija obojega«.

2. LEKCIJA: ČAS JE SVETA VLADAR!

Kalisteniko lahko primerjamo z nekakšnim potovanjem, ki nima bližnjic. Zato je potrebno upoštevati vse dane nasvete drugače, boste stagnirali ali pa se celo poškodovali. Kljub temu, da govorimo o treningu z lastno težo je zelo pomembno, da se treningov lotimo z pravim pristopom.

Včasih na videz enostavne vaje niso tako lahke kot delujejo na prvi pogled. Ravno to je tisto, kar nas zna pognati v napačno smer tako kot je včasih mene. Vedno sem rad prehiteval samega sebe in opuščal na primer osnovne vaje za fleksibilnost. Danes pa to še kako obžalujem in postopoma popravljam stare napake. Zato bodite potrpežljivi in dosledno upoštevajte vsa začetniška navodila, ki vam jih nudi vaš trener ali pa kakšen od spletnih programov.

3. LEKCIJA : BREZ BOLEČIN!

Bolečina je beseda, ki je nihče izmed nas rad ne sliši, še manj pa občuti. Veder realno vemo, da se vsi kdaj pa kdaj tudi z bolečino žal srečamo. Da bi to preprečili se moramo naučiti poslušati svoje telo. Zagotovo vas zanima kako se naučiti poslušati telo. Sam tega včasih nisem znal zato sem si zaradi moje nepremišljene vztrajnosti večkrat poškodoval zapestje (huje vnetje veziv). Samo zaradi preveč ponavljajočih se gibov z vmesnim premajhnim počitkom. Na podoben način sem sem si tudi natrgal spodnje narastišče bicepsa v predelu komolca. Plus vse ostalo…

Natrganine v zadnji loži, natrganine  v ahilovi tetivi, vneto živčevje ramenskega obroča, pa še bi lahko našteval. Posledica vsega je le to da nisem poslušal predhodne namige telesa. Danes treniram drugače, to ne pomeni da ne grem v skrajnost. Le, ko začutim rahlo že poznano pekočo bolečino odneham in po potrebi spremenim plan treninga do regeneracije. Včasih sem določeno vajo izvajal dokler mi ni uspela neglede na to kakšna je bila bolečina. Morate vedeti tudi to, da ko je telo toplo je zmerna bolečina ob ohladitvi telesa pa pekoča bolečina.


Da pa dodatno preprečite vse morebitne poškodbe se je zelo pametno ob začetku treninga zelo dobro segreti z kardio vajami in postoma raztegniti. Sliši se malo a v praksi vam bo pomenilo veliko.

Ne pozabite, glavna vrednota v športu je znati poslušati sami sebe!

www.imperiyum.si
https://www.facebook.com/imperiyum
https://www.instagram.com/imperiyum/

Kalistenika
Kalistenika
Kalistenika